Mobile down south – 2013

Afgelopen vrijdag was De Strip op de High Tech Campus het decor voor mijn 1e Mobile Down South (MDS) conferentie. MDS is opgezet voor developers, designers en marketeers die iets doen met mobile. Ik had veel zin om nieuwe dingen te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en kennis te maken met de community in Eindhoven.

Mijn algemene indruk van de conferentie is goed. De sprekers waren goed. De onderwerpen waren goed gekozen en de locatie was super.

De dag zat goed vol met 22 verschillende sessies verdeeld over 3 zalen. De keynote werd gedaan door Jan Willem Alphenaar met een mooi verhaal over hoe sociaal wij zijn.  Blue Mango verzorgde de marketing track. De keren dat ik daar sessies volgde zat de zaal goed vol.  Bij de eerste sessie van google waren alle stoelen bezet en moesten er mensen staan. Ander sponsoren zoals Adobe, Blue Giraffe verzorgen losse sessies. Dat deed Microsoft ook en daarbij sponsorden ze de borrel. De Android user group verzorgde een aantal development sessies. De dag werd afgesloten met een open podium en een borrel.

Voor mij was het een geslaagde dag, ik heb veel nieuwe inspiratie opgedaan. Nieuwe dingen geleerd waarvan ik sta de popelen om ze uit te proberen. Hieronder bespreek ik de verschillende sessies stuk voor stuk.

Wat ik wel miste was een duidelijke focus van de conferentie. De marketing track van Blue Mango was krachtig en daar kwam volgens mij ook veel volk op af. Het aantal sessies voor designers leek mij wat karig. Al vind ik het moeilijk om daar over te oordelen. Ik heb me zoals gezegd meer gericht op de development sessies.

Ik vraag me of het een goed idee is om zowel developers, designers als marketeers te willen bedienen op 1 event. De interactie tussen deelnemers viel me tegen. Dat bleek ook wel uit de animo voor het open podium.

Het aantal android sessies was ook vrij hoog. Waarbij steeds vrij specifiek een techniek uitgelicht werd. Ik vind technische sessies vooral interessant als ze een nieuwe techniek of aanpak demonstreren. Wanneer ik iets specifiek wil doen (threading, custom components) dan zoek ik daarbij de documentatie wel op. Wellicht is het een idee om een soort android expert panel te houden waar bezoekers hun moeilijke vragen kunnen stellen aan de experts.

Waar android ruimschoots vertegenwoordigt was, ontbraken iOS volledig. Terwijl dat toch ook geen kleine speler is ;)

Ondanks mijn gezeur: hulde voor de organisatie. Ik ben blij dat dit soort leuke conferenties in Eindhoven georganiseerd worden!

Keynote: Hoe social zijn we nu eigenlijk?

Jan Willem Alphenaar - presentatie op slideshare

Na de opening door de voorzitter en een applaus door met onze telefoon te schudden trapte Jan Willem Alphenaar de conferentie af met de keynote. Kern van het verhaal: wij mensen zijn sociale wezens. Door elkaar op te zoeken en te helpen kunnen we de wereld beter maken. Een wereld maken waar oude instituten als banken niet meer nodig zijn.

Het mooiste stuk vond ik de voorbeelden uit Star Trek. Waar ontwerpen van 40 jaar geleden nu ineens werkelijkheid zijn. De fitbit komt op mijn verlanglijstje!

Capture the full value of mobile in a multi-screen world

Mark Berendsen

Mark Berendsen van google hield een duidelijk verhaal over het gebruik van mobiel. Daarbij legde hij uit dat mensen van switchen van apparaat. We starten met zoeken op een telefoon om daarna de aankoop af te maken om een tablet. Ook toonde Mark de consumer barometer van google een prachtige bron van marketing informatie.

TU Delft – A journey to Arduino

Rolf Hut

Als weeronderzoeker is Rolf veel bezig met het ontwikkelen van goede sensoren. Daarvoor gebruikt hij vaak een Arduino. In deze sessie liet hij zien hoe eenvoudig het is om met een Arduino te werken en dat je geen elektrotechniek master hoeft te hebben om iets leuk te maken.

De demo’s waren zeer geslaagd en Rolf heeft mijn interesse gewekt.

Developing native crossplatform apps met Titanium

Fokke Zandbergen - Slides op speakerdeck

Als mobile developer heb ik veel systemen waarbij je in 1 keer apps kunt ontwikkelen voor meerdere platformen. Vaak zijn dit halfslachtige oplossingen waarbij de app in een browser in de app draait. Iets wat de app nooit ten goede komt.

Wat blijkt: titanium werkt heel anders. Een app kan opgebouwd worden via XML, Javascript en CSS en wordt native gebouwd voor android en iOS.

Dit was voor mij de meest inspirerende sessie van de dag en ik kan niet wachten om dit uit te gaan testen.

Developing for Windows 8

Rajen Kishna

Rajen gebruikte deze sessie om het bezoek te overtuigen dat Windows 8 een mooi platform is voor te ontwikkelen. Het aantal apparaten met windows 8 is zeer groot. Zowel desktops, laptops, tablets en telefoons.

De kansen zijn enorm

Customer engagement, mobile devices als integraal onderdeel in je interactieve media campagnes

Samuli Ollikainen

Deze sessie was een mooi blikje in de keuken van ACHTUNG! Belangrijkste standpunt: het ontwikkelen van zomaar een branded app is een doodlopende weg. Niemand gaat dat installeren, laat staan gebruiken. De apps die werken zijn apps met een duidelijk toegevoegde functie die een verbinding hebben met je merk.

Als voorbeeld lieten ze de nivea zonnewekker app zien. Afhankelijk van het weer wordt je vroeg of laat gewekt.

Samuli liet 2 cases zien: Tour de sofa en Das Interland. Succesvolle campagnes waarbij ze via verschilende media mensen proberen te activeren. Mooi om te zien hoe verschillende kanalen worden ingezet.

Als ik ooit een auto weg wil geven dan klop ik zeker bij ze aan ;)

Custom Components, easier than you think

Paul Lammertsma

Paul gaf in een goede presentatie de stappen aan die nodig zin voor het maken van een Custom component in Android. Niet helemaal waar ik naar op zoek was.

What we learned from crossplatform game development

Luc Bloom

Eerst bij Zylom en nu bij blue giraffe werkt Luc al 10 jaar aan dezelfde game-engine. Een mooi verhaal over de uitdagingen waar ze voor staan bij het ontwikkelen van games voor meerdere platformen en hoe ze die hebben opgelost. Als ze niet in C++ werkten zou ik zeker bij Blu Giraffe willen werken ;)

De sessie gaf me meer vragen dan antwoorden. Als ik nu, zonder dat ik een reeds een engine heb, een game ga bouwen. Wat is dan wijsheid?

Maar als ik ooit tegen een probleem aanloop met een game-engine dan neem ik zeker contact op met Luc. Hij weet waar hij over praat. Beste tips: render video zelf naar een afbeelding, dan kun je er leuke dingen mee doen & gebruik op iOS PVR images.